pondělí 24. června 2019

Dubský: Divadlo evropských regionů (pátek 21.6.)

Revizor (Městská divadla pražská) 


Nikdo asi nečekal, že by David Drábek připravil pietní nastudování Gogolova Revizora. Jako režisér si s oblibou bere základy slavných dramat, na nichž pak buduje vlastní konstrukci plnou odkazů, hlášek a gagů. K Revizorovi je ale až překvapivě uctivý. Samozřejmě jednotlivé situace vyšperkoval svým stylem humoru, udělal mnoho změn, zároveň ale zbylo dost i z Gogola. Dryáčnická komika se tu mísí s tepáním do hlouposti a zpupnosti mocných, tématem je i rasismus, což se ukazuje na připsané postavě přízraku černošského spisovatele a na stylizaci kupce do podoby Číňana. Režisér se naštěstí nenechal zlákat ke komunální satiře, takže tu nenajdeme přímé narážky na současnou politickou situaci. Přesto lze snadno vytušit, že se tu nehraje o Rusku 19. století.



Některé Drábkovy nápady obstojí a klasickou komedii oživí, jiné jsou zbytné. Jde hlavně o stěnu pravdy, u níž každá z postav přestane lhát a začne po pravdě líčit svá přání. Bohužel se s tímhle prvkem pracuje zcela nahodile, až má člověk dojem, že ho tam režisér umístil jen proto, aby mohl jednu z postav donutit říct, že touží souložit se sobicí. Je to ale naštěstí jedno z mála míst, kde představení nepříjemně sklouzává k řachandě.



Hercům groteskní přístup ke ztvárnění postav vychází velmi dobře. Tomáš Havlínek má jako Chlestakov přirozenou drzost mládí, kterou dokáže bryskně využít ve svůj prospěch. Hejtman Václava Kopty je na první pohled směšný a upachtěný muž, moc ale stimuluje jeho jen v náznacích zmiňovanou krutost. Skvěle si vede Pavla Tomicová, která v roli hejtmanky jako kdyby vypadla z ruské pohádky Mrazík (stejně jako její dcera v podání Evy Leinweberové).

Za zmínku stojí festivalový záskok Jiřího Zapletala v menší roli okresního soudce Ljapkina-Ťapkina za zdravotně indisponovaného Pavla Juřicu. Bylo znát, že Zapletal patřil v Klicperově divadle k Drábkovým dvorním hercům a s režisérovým pojetím divadla si skvěle rozumí. Nebylo tak vůbec znát, že není stabilní součástí obsazení, svým pojetím postavy dokázal vést situace k lehce absurdním pointám možná zdařileji než jeho pražští kolegové.

LUKÁŠ DUBSKÝ

festivalové stránky zde
foto MDP

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme