pondělí 17. června 2024

Dubský: Mezi nebem a zemí (festival Šaldova šňůra, sobota 15.6.)

Seznam divadel, která pořádají přehlídku vlastní tvorby se stále rozrůstá. Ostravar už funguje čtvrt století, skoro dekádu spolupracují scény v Uherském Hradišti a ve Zlíně na Zarázu - a liberecké divadlo od loňského roku pořádá Šaldovu šňůru. Zatímco první dva jmenované festivaly jsou čistě činoherní, v Liberci mohou diváci během čtyř dní zhlédnout také nové inscenace baletu a opery. Je vlastně celkem osvěžující vydat se takhle mimo mantinely svých obvyklých diváckých preferencí, nicméně balet ani operu si hodnotit nedovolím, takže zde nabídnu pár postřehů k letošní činoherní produkci Divadla F. X. Šaldy.

Komedie Mezi nebem a zemí britské sitcomové autorky Pam Valentine představuje sázku na jistotu. Řemeslně zručně napsaný mix konverzační a situační komedie s velkou dávkou sentimentu, při němž se mohou diváci bavit i dojímat, navíc obsahuje i lákavé paranormální prvky. Režisérka a umělecká šéfka liberecké činohry Kateřina Dušková navíc tuto hru před zhruba deseti lety režírovala ve Východočeském divadle Pardubice, takže nevstupovala do neznámého prostředí.


Její druhé setkání s Pam Valentine se mi zdálo svižnější, ale hlavně ve druhé části ubrala na patosu, který mi v pardubické verzi přišel už na hraně laciného citového vydírání. Slušný dojem z inscenace navozuje už okulahodící, ale i funkčně propracovaná scéna Jakuba Kopeckého. Vděčné herecké příležitosti nabízí hra především manželskému páru duchů, Martin Polách a Markéta Tallerová „na sebe slyší“, jejich vzájemné špičkování působí nenuceně. Mladý pár, který se do strašidelného domu přistěhuje, je napsán tak, že ho duchové poněkud zastiňují, ale Daniel Toman a Eliška Jansová dokázali svým civilním podáním udělat ze Simona a Flic sympatickou dvojici, které člověk může fandit. Jakub Kabeš v roli realitního makléře Webstera zase do inscenace vnáší divácký vděčné fyzické gagy.

Mým oblíbeným titulem tahle komedie není, ale její popularitu plně chápu. V Liberci netlačí zbytečně na pilu a podávají ji divákům v sympaticky střízlivé formě.

LUKÁŠ DUBSKÝ

festivalové stránky zde

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme