čtvrtek 27. června 2024

Dubský: Festival Regiony 2024 (úterý 25. 6.)

Na první pohled (Švandovo divadlo)


Hra Suzie Miller slavila úspěch na West Endu i Broadwayi, kde se hrála v sálech pro stovky lidí. Ve Švandově divadle ji režisérka Lucie Ferenzová nazkoušela ve studiovém prostoru a řekl bych, že to byla dobrá volba, která umožnila reflektovat intimnost příběhu.
Autorka sice vychází z britského právního systému, ale hra je do našich poměrů celkem snadno přenositelná, jelikož tu ohledně sexualizovaného násilí řešíme podobné problémy. Cenné je na ni především to, že nám ukazuje obě strany mince. Hlavní hrdinka Tessa Enslerová má na začátku pevnou víru v právní systém, jehož znalost obratně využívá ke svým triumfům. Poté, co je znásilněna kolegou, si ale uvědomí, že aby se domohla spravedlnosti, bude muset proti tomuto systému bojovat a sama tuší, že má jen velmi malou šanci na úspěch.


Inscenace stojí na hereckém výkonu Marie Štípkové, která advokátku Tessu obdařila srozumitelným charakterovým vývojem a dokázala udržet mou diváckou pozornost po celou hodinu a půl. Štípková předvádí celou škálu emocí – od nejistoty, zda se na ni na prestižní právnické škole nebudou koukat skrz prsty, přes sebevědomé vystupování v pozici obhájkyně až po ustrašenou ženu na pokraji sil během policejního výslechu.


Citlivé téma znásilnění je v inscenaci pojednáno z více úhlů, ukazuje nejen bariéry v právním systému, ale i problematičnost společenského přijetí, kdy se oběť často musí potýkat s nedůvěrou okolí. Tvůrci to zvládli bez zbytečné didaktičnosti, netlačí zbytečně na pilu, přesto má jejich apel silný účinek.

LUKÁŠ DUBSKÝ

festivalový program zde
foto Dita Havránková


Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme